Opera Antonio

Een opera gemaakt door kinderen, voor iedereen!
Uitgevoerd door 5 zangers en een pianist.

Een klassieke, blues, funk, reggae, pop, rap en hedendaagse opera!
Met de nu al klassieke aria’s “De Ballade van een dooie kip!”, “De Hutspot rap”, “Menu Antonio” en “Groovy chocolademousse”.

De Première was op 16 juni 2013 in het ACEC gebouw, Roggestraat 44 Apeldoorn.

Over Opera Antonio
In de lespraktijk gebruik ik compositie als middel om een ruime muzikale ontwikkeling te bevorderen. Elk kind heeft klanken in zijn hoofd en ik probeer die klanken te vatten in een uitgeschreven muziekstuk. Door muziek te bedenken, leer je nadenken over klank en daarmee ook over bestaande composities. Door muziek op te schrijven, leer je nadenken over notatie en daarmee groeit de vaardigheid van het lezen van bestaande composities. Zo zijn er nog vele voordelen.

Één keer in de twee jaar heb ik met mijn leerlingen een groot compositieproject. Zo schreven ze al Duetten, Etudes, maakten we een eigen Carnaval des Animaux en Schilderijententoonstelling en was er het filmmuziekproject met eigen filmpjes en composities. Het nieuwe project is een opera!

De Opera Antonio werd gecomponeerd door mijn leerlingen van 6 tot 60. Het globale libretto is geschreven door twee leerlingen, Yannick Baudet en Marie-Anne Faustinelli, en mijzelf. Gezamenlijk zijn vervolgens de taken verdeeld: zo kregen alle leerlingen de opdracht een aria te schrijven: zowel de muziek als de tekst.

Dit leek geen eenvoudige opdracht voor een 8jarige, maar alle leerlingen zijn er in geslaagd prachtige stukken te maken. Zo schreef de 7jarige Raphaël een gelikte reclame jingle, de 15jarige Maurits de ouverture en de 13jarige Christine een hilarische Hutspotaria!

De karakters in de opera zijn:
• Antonio: chefkok met een moeder in Italië en eigenaar van het restaurant waar alles om draait
• Frau Helga: dominant aanwezige gastvrouw, getrouwd en “baas” van:
• Kristof Kartoffel: ober in het restaurant
• Wim: de vervanger, aangenomen via een zeer gelikte website, houdt alleen van hutspot en is smoorverliefd op:
• Isabella: bediende en smoorverliefd op:
• Bob: de sympathieke, reggae-minnende afwashulp
• IJsbrand: de boekhouder/administratief medewerker die verzot is op Curling

Mama van Antonio belt met de mededeling dat ze haar hand onder de pompoenenwagen gekregen heeft. Dientengevolge kan ze niet mee doen in Italië aan de beroemde ravioliwedstrijd. Ze smeekt Antonio haar geheime recept te gaan maken om de familie-eer hoog te houden. Antonio zoekt via de gelikte website www.kokgezocht.nl een vervangende kok. Als Antonio in Italië is loopt vanzelfsprekend langzamerhand alles in de soep!

Uitvoerenden:
Carolien van Workum carolienvanworkum.nl
Hans Platenkamp stichtingreddevergetenverhalen.nl
Maarten Zaagman maartenzaagman.nl
Hans Scholing hansscholing.nl
Christina Plein christinaplein.com