Schilderijententoonstelling

In 2006 maakten mijn leerlingen een schilderijententoonstelling op muziek. Ze kregen allemaal de opdracht een schilderij uit te zoeken en daar een compositie bij te schrijven. De één koos ervoor zelf een schilderij te maken, de ander voor een klassieker van Vermeer, een enkeling schreef over de gedachten van een beeld en sommigen kozen een schilderij uit hun huiskamer.
De vraag was nu hoe de beelden en kleuren van een schilderij te vatten in een muziekstuk. Zonder al te veel hulp werd deze vraag door elke leerling snel beantwoord. Deze antwoorden zijn gevat in dit boekwerk. Ook de schilderijen zijn er in opgenomen. Zo kan iedereen horen hoe een schilderij klinkt en kijken hoe een compositie er uit ziet.
Het project is natuurlijk geïnspireerd op ‘De Schilderijententoonstelling’ van Mussorgsky. Naar aanleiding van de schilderijen van Victor Hartmann componeerde Mussorgsky zijn beroemde werk. Hij liet het stuk beginnen met een promenade langs de schilderijen. De promenade bij de werken van mijn leerlingen heb ik geschreven met in mijn achterhoofd een klas vol kinderen in een museum. Een klas die zeker stil te krijgen is met de resultaten van al de jonge componisten.