Aljosja Buijs

Aljosja Buijs studeerde piano DM, UM en Kamermuziek bij Janine van Mever, Marjès Benoist en Willem Brons in Arnhem en Amsterdam.

Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Detlef Kraus en Jean-Yves Thibaudet en kreeg hij kamermuziekles van o.a. Vladimir Mendelssohn, Colin Carr, Ab Koster en Pascal Devoyon.
Aljosja is een veelzijdig pianist met een brede interesse en speelde met zijn verschillende ensembles in Schotland, Engeland, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Hongarije, Rusland, China en Polen.

Hij speelt nu al een aantal jaren in het orkest voor nieuwe muziek “de ereprijs”, waarmee hij toerde door heel Europa. Zo speelde het orkest voor 90.000 russen in Volgograd, was het orkest vaak te horen op het festival Warschau Herfst, en is de verbondenheid met het conservatorium in Birmingham groot. Het aantal componisten dat voor “de ereprijs” geschreven heeft ligt ver boven de 1000!

Met pianist René Maurer geeft Aljosja recitals voor 2 piano’s. Zo speelden ze in Musis Sacrum te Arnhem de Carnaval des Animaux en gaven ze concerten (en lezingen) en China.

Voor de gitarist Paul Vos en Aljosja schreef Pete Harden het werk “Pocket of Resistance”. Het werk ging in première op het Gaudeamus muziekfestival.

Met de mezzo sopraan Christina Plein vormt hij een duo dat concerteerde in o.a. Duitsland en China met werk van Vivaldi tot John Cage. Eerder speelden zij samen in Trio Youkali dat bijzondere arrangementen maakte van werk van Kurt Weill, Hanss Eisler en Jacques Brel voor zang, cello en piano.

Het Duo B&W (Hans Witteman, basklarinet en Aljosja Buijs, piano) is inmiddels alles behalve jong, maar heeft wel het talent met veel passie hedendaagse muziek voor basklarinet en piano te brengen. Het experiment wordt daarbij niet geschuwd en het publiek niet gewaarschuwd.
De initiële bundeling van deze twee veteranen uit orkest de Ereprijs was voor de World Bassclarinet Convention in de Doelen te Rotterdam. o.a. Ed Bennett en René van Haren hebben het aangedurfd voor deze heren te schrijven.

Met de bariton Hans Scholing verzorgt Aljosja recitals met werken van diverse Franse, Engelse en Nederlandse componisten. Daarin zijn liederen van bekende componisten als Ravel en Vaughan-Williams te horen, maar komen ook weinig uitgevoerde werken van componisten als Guy-Ropartz, Honegger, Butterworth en liederen van Tom Sol op tekst van Annie M.G. Schmidt aan bod.

Aljosja is naast dit alles als pianobegeleider verbonden aan het ArtEZ conservatorium.

Voor meer informatie over concertboekingen mail naar info@aljosjabuijs.nl of neem contact op via +31 (0) 6 27375402.